Pod Tatrami sa zvýšil počet požiarov i náročnosť zásahov

08.01.2008 Poprad

Poprad 8. januára (TASR) - V porovnaní s rokom 2006 vzrástol pod Tatrami počet požiarov i náročnosť zásahov. Popradskí hasiči zaznamenali v uplynulom roku 921 výjazdov, z nich dve tretiny tvorili technické výjazdy.
Poprad 8. januára (TASR) - V porovnaní s rokom 2006 vzrástol pod Tatrami počet požiarov i náročnosť zásahov. Popradskí hasiči zaznamenali v uplynulom roku 921 výjazdov, z nich dve tretiny tvorili technické výjazdy.
\"Počet požiarov sa zvýšil o 54. Vlani sme zaznamenali 287 požiarov, pričom rastie nielen počet, ale aj výška škôd a náročnosť zásahov, \" uviedol v rozhovore pre TASR riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade Ondrej Šproch. Spresnil, že najnáročnejším bol lesný požiar v Slovenskom raji, v katastrálnom území Vernár, kde priama škoda presiahla 12 mil. Sk a uchránené hodnoty dosiahli asi 400 mil. Sk. Minuloročnú bilanciu zavŕšil po Vianociach požiar drevenej chalupy v Ždiari so škodou pol milióna Sk.
Rušný bol pre popradských hasičov aj vstup do nového roka. Už v prvých minútach zasahovali pri dopravnej nehode v Poprade, kde z havarovaného vozidla museli vyslobodiť zraneného poľského vodiča. V prvý deň roka absolvovali desať výjazdov. Technické zásahy predovšetkým pri dopravných nehodách tvoria podľa riaditeľa dve tretiny z celkového počtu výjazdov. Podobný trend zaznamenali aj v predchádzajúcich rokoch.
Zefektívniť pomoc pri dopravných nehodách pomáha popradským hasičom vozidlo typu 1A Vario Mercedes, ktoré dostali začiatkom minulého roka. V závere roka im pribudlo špeciálne vozidlo s 30-metrovou plošinou a cisternou. \"Som rád, že sa postupne obmieňa klasická hasičská technika, \" konštatoval Šproch.
Dodal, že v tomto roku by mali dostať podľa prísľubu dve nové cisterny, ktoré budú slúžiť na hasenie požiarov a vozidlo VW Transporter, vhodné pri väčších zásahoch na prevoz osôb. Využívať ho bude aj súťažné družstvo hasičov. Pomôže taktiež plánovaná obnova klasických cisterien Tatra 148, ktoré považujú hasiči za doposiaľ neprekonané najmä pri hasení požiarov v náročnom teréne.
 

Vyberte región

mark